Magamról

2012. december 14., péntek

A keresztszemes hímzés története


Kétségtelen, hogy manapság a keresztszemes hímzés újra előkelő helyen szerepel a kézműves technikák rangsorában. Annak ellenére, hogy a hímzési technika nem sokat változott, a mai keresztszemes képek – főleg a modern mintáknak, és az egyre jobb minőségű anyagoknak köszönhetően – merőben mások, mint az évtizedekkel, évszázadokkal korábban készült alkotások. De honnan is ered vajon a keresztszemes hímzés?

A feltehetőleg először Ázsiában kialakult hímzés nem egy mai keletű dolog: már az ókorban is világszerte űzték. Valószínűleg a ruhák különböző részeinek összeillesztésének továbbfejlesztéséből alakult ki. A varrás mellett a másik nagy őse a szövés. A különböző hímzéstípusok technikája utal eredetükre is. A keresztszemes hímzés egy szőttes eredetű öltésfajta. A legrégebbi, mai napig fennmaradt keresztszemes alkotást i.sz. 500 környékén készítették, Egyiptomban. Emellett elterjedt volt Kínában is, majd fokozatosan átterjedt a Közel-Keletre, onnan pedig elérkezett Európába.

A legrégebbi európai keresztszemes „lelet” 679-ből származik, Angliából. Ekkor, és ezután hosszú ideig királyi és egyházi öltözékek díszítésére használták csupán. A hímzések a 15-16. században terjedtek el igazán a többi társadalmi csoportban is. A keresztszemes hímzést eleinte takarók, terítők díszítésére használták főleg, kicsit később terjedtek csak el a napjainkban annyira népszerű faliképek.

Magyarországon a hímzés a az 1700-as években kezdett szélesebb körben elterjedni. Ekkor a leányiskolákban kötelezővé is tették tanítását. Hazánkban is főként ágyneműk, konyhai textíliák és ruhaneműk díszítésére, anyaguk erősítésére használták leginkább a keresztszemest.

A különféle tájegységeken más-más típusú mintahasználat alakult ki. A beregi keresztszemes talán a legismertebb, a látványos, piros és kék színű minták a virágok és a geometrikus formák egyvelegéből alakultak ki. Ismertebb még talán a tardi keresztszemes, aminek a geometrikus ábrázolások mellett az „egymás kezét fogó emberi alakok” a legfőbb jellegzetességei. A keresztszemes hímzés teljesen sosem merült feledésbe, de a 20. században vesztett népszerűségéből. Az elmúlt években azonban nem várt erővel éledt fel újra a keresztszemes láz, és a mai napig is tart.


Forrás
Internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése